“Een zieke werknemer geniet vergaande bescherming. Dit brengt voor de werkgever een aantal belangrijke verplichtingen met zich. Advies van een advocaat met ruime ervaring op het gebied van ziekte en re-integratie is daarom essentieel”
Werkgevers hebben een aantal belangrijke verplichtingen als het gaat om werknemers die arbeidsongeschikt raken wegens ziekte.
Zo is een werkgever op grond van de wet verplicht het loon door te betalen tijdens ziekte. Een werkgever moet erop toezien dat de werknemer re-integreert in werkzaamheden zodat de werknemer op termijn kan terugkeren in het arbeidsproces. Een werkgever dient zich hierbij te laten bijstaan door een arbodienst of bedrijfsarts. Ook van de zieke werknemer wordt verwacht dat hij of zij zich ten volste inspant om te re-integreren in werkzaamheden.
Voor zowel de werkgever als de werknemer liggen sancties op de loer als niet aan deze verplichtingen wordt voldaan. Aan een werkgever kan een loonsanctie worden opgelegd. Een werknemer die niet aan zijn of haar re-integratieverplichtingen voldoet, kan het recht op loon worden ontzegd en in uitzonderlijke gevallen zelfs worden ontslagen.
In beginsel kan een werkgever een zieke werknemer na twee jaar arbeidsongeschiktheid ontslaan. Er is dan sprake van een ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
Ziekte en arbeidsongeschiktheid in de praktijk
De arboarts heeft een advies gegeven over de re-integratie van een zieke werknemer, wat moet een werkgever nu concreet doen? Wat zijn ‘werkgerelateerde factoren’ en is nu wel of geen sprake van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte? En kan er na 2 jaar ziekte over worden gegaan tot ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid?
Aan de hand van concrete voorbeelden uit onze praktijk leest u wat wij voor u kunnen betekenen.