“De Wet op de ondernemingsraden geeft de ondernemingsraad toegang tot belangrijke bedrijfsinformatie en een stem bij strategische en sociale besluitvorming”
Via een ondernemingsraad (OR) kunnen werknemers invloed uitoefenen op het beleid en de gang van zaken in de onderneming waarin zij werken. Een werkgever kan door overleg met de ondernemingsraad vaak al in vroeg stadium draagvlak creëren voor belangrijke besluiten.
Bij ondernemingen waar ten minste 50 medewerkers werkzaam zijn, dient op grond van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) een ondernemingsraad te worden ingesteld.
De ondernemingsraad heeft recht op (financiële) informatie. De ondernemingsraad heeft daarnaast het recht voorafgaand advies te geven over belangrijke strategische besluiten. Denk aan de wens om met een ander bedrijf te fuseren, of om productie te verplaatsen en arbeidsplaatsen te laten vervallen. Bij sommige besluiten van sociale aard, bijvoorbeeld over het arbeidsomstandighedenbeleid, heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht.
Medezeggenschap in de praktijk
Een werkgever wil een reorganisatie gaan doorvoeren: wat moet in de adviesaanvraag aan de ondernemingsraad precies worden vermeld? Welke vragen zou een ondernemingsraad moeten stellen aan een werkgever die van plan is te gaan fuseren met een ander bedrijf? En blijft een ondernemingsraad in stand nadat de activiteiten van de onderneming door een andere organisatie?
Aan de hand van concrete voorbeelden uit onze praktijk leest u wat wij voor u kunnen betekenen.