“Een zelfstandige is een ondernemer die in principe zelf bepaalt op welke wijze de werkzaamheden worden uitgevoerd. Of iemand voor de wet daadwerkelijk als zelfstandige wordt gezien, is altijd afhankelijk van alle omstandigheden van het geval”
Veel bedrijven maken gebruik van de diensten van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Nederland telt inmiddels ruim een miljoen zzp’ers.
Bij zzp’ers is het uitgangspunt dat zij op basis van een overeenkomst van opdracht – en niet op basis van een arbeidsovereenkomst – werken voor hun klanten c.q. opdrachtgevers. Voor overeenkomst van opdrachten gelden bijzondere wettelijke regels.
In de praktijk komt het geregeld voor dat een zzp’er formeel gezien weliswaar op basis van een overeenkomst van opdracht werkt, maar dat feitelijk gezien sprake is van een arbeidsovereenkomst. In dit soort gevallen is het altijd de vraag of de onderlinge verhouding tussen de zzp’er en zijn opdrachtgever alsnog moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst en/of fiscale dienstbetrekking. Daarbij wordt altijd gekeken naar de vraag of al dan niet sprake is van een gezagsverhouding tussen partijen. Is feitelijk sprake van een arbeidsovereenkomst, dan heeft dit belangrijke – vaak onvoorziene – gevolgen.
Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de praktijk
Zijn deze afspraken voldoende concreet en is voorzien in alle risico’s? Hoe groot is de kans dat een rechter of de Belastingdienst oordeelt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst? En wat kunnen wij concreet doen om te bewerkstelligen dat daadwerkelijk sprake is van zelfstandigheid en van een overeenkomst van opdracht?
Aan de hand van concrete voorbeelden uit onze praktijk leest u wat wij voor u kunnen betekenen.